Tibor Kemény, Tusenkonstnär


Lyftanordningen "L-DK" - 1968 -

Tibor Kemenys fantastiska uppfinningar och hans enastående tekniska kompetens är grunden för framtidsföretaget ”Cosmic Construction & Build Co.” Den nya lyfttekniken inom byggbranschen gör det möjligt att kunna lyfta och förflytta framtidens byggnader och på så sätt göra dem oberoende av klimatförändringar och naturkatastrofer. Han var mycket kunnig ibland annat kosmologi, fysik, kemi, biologi, teknologi, elektronik samt arkitektur.

Lyftanordningen "L-DK" 1968.
Ny Super Elektrisk Motor, prototyp - 1979 -


"Ny Super Elektrisk Motor" Prototyp, 1979.
Denna prototyp tillverkades av Tibor Kemény själv

Ny Super Elektrisk Motor

Kortfattad funktionsbeskrivning Den nya elektriska motorn fungerar med ett nytt strömkretssystem som bland annat saknar spänning. Detta innebär att motorn saknar värmeförlust och därmed utnyttjar sin effekt på bästa möjliga sätt. Effekten är ca 150-200 hästkrafter. Motorns körningstid är mycket längre än dagens elbilars. Vid provkörningen av motorn fungerade det väl. Målgrupper var avsedda bland annat bilindustrin.


Expansions Turbin Motor, modell/prototyp - 1982 -

Expansions Turbin Motor, modell-3, 1982


Denna prototyp och modell tillverkades av Tibor Kemény själv


Expansions Turbin Motor

Kortfattad funktionsbeskrivning: Högt konstant varvtal, liten bränsleförbrukning, det som tillämpas är ett så kallat kretsloppssystem. Ljudlös, stor effekt – ca 3000 hästkrafter, tillverkad av keramik, små enheter eller motorer kan seriekoppplas. Produktens fördel är att den kan drivas med vilket bränsle som helst, bland annat bensin, diesel, etanol, metanol eller flytande gas men slutmålet är att den ska drivas med destillerat vatten. Tillverkningskostnaderna är billigare än dagens konventionella motorer. Miljömässigt sett är det den renaste och driftmässigt sett är det den säkraste. Cirka 70% av prototypen är redan tillverkad. Målgrupper var avsedda bland annat bil-, flyg-, tåg- och fartygsindustri samt kraftverk.

Dessa två motorer hörde till hans mindre uppfinningar. 1985 fick han patent på sin uppfinning av expansions turbin motorn. Amerikanerna har visat stort intresse för motorerna. Syftet med dem var att rena luften i samband med växthuseffekten.

Konst

Tibor Kemeny var antagen till såväl Konsthögskolan, på skulptörlinjen som till Scenhögskolan i Budapest mellan år 1940-43. Han valde Konsthögskolan och efter kriget hoppade han av. För honom spelade det ingen roll vilken sorts teckning det gällde, han var perfekt i alla former av teckning men karikatyrteckning tillhörde hans favoriter.
Flickor från Nigeria, 1964, Landskap i Norrland, 1979

En TV-inspelning från 1964


Farfar (1910), sonen och sonsonen (1976)

Son och Far

Cosmic Construction & Build Co
Gå tillbaka